راهنمای مطالعه
خواص و فوایدی از بِه که بدون شک از آن بیخبرید!
چه کسی بدش میآید تا با یک تیر، نه دو نشان، بلکه سه نشان بزند؟ چه کسی بدش میآید از اینکه فقط با مصرف یک خوراکی، هم سلامت بماند و هم لاغر شود و وزن کم کند و هم پوست و موی باطراوتی داشته باشد؟ ما «بِه» را به شما معرفی میکنیم! تعداد کسانی که از تمامی خواص و فواید بِه آگاهی داشته باشند، زیاد نیست. ولی ما این اطلاعات را به صورت رایگان در اختیارتان میگذاریم.
در این مقاله میپردازیم به:
✔ خواص بِه برای لاغری
✔ خواص بِه برای مردان
✔ خواص بِه برای زنان
✔ خواص بِه برای جنین
✔خواص بِه برای دیابت
✔ خواص بِه برای دستگاه گوارش و کبد
✔ خواص بِه برای فشار خون و کلسترول
همچنین در این مقاله، به توضیح مضرات میوهی بِه، نحوهی مصرف، میزان و مصرف، و چند ماسک و دمنوش با استفاده از بِه میپردازیم. مقالهی ما از آنچه که فکر کنید جامعتر و کاملتر است، پس با سرزمین سلامتی همراه باشید.
بِه را بهتر بشناسیم
بِه را با چندین نام دیگر هم میشناسند. بِه، بِه جنگلی و شال بِه، همگی یک میوه هستند که ما به آن بِه میگوییم. میوهی بِه تقریبا مانند سیب است، اما کمی از آن بزرگتر بوده و پوستش پر از پُرز است. مزهی بِه، ترش و شیرین بوده و تا حدودی گس است. شاید مصرف بِه به صورت خام چندان به مذاق هر کس خوش نیاید، اما وقتی از آن کمپوت، مربا یا مارمالاد تهیه کنند، عطر و مزهای بهشتی پیدا خواهد که دل هر کسی را میبرد.
بِه سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین و مواد معدنی است. بِه دارای ویتامینهایی چون ب۱، ب۲، ب۳، ب۶، اسید فولیک و پانتونیک اسید میباشد. همینطور دارای موادی معدنی همچون کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی نیز میباشد. به علاوه، هر صد گرم از میوهی بِه، دارای ۵۷ کیلو کالری است و حدود ۱۵گرم کربوهیدرات دارد. به همین دلیل است که میگوییم بِه دریایی است از فایده و خاصیت و آن را به مثابهی یک معجزه میانگاریم.
خواص به فراوان است؛ تقویت دستگاه تنفسی، درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال، کاهش علائم دیابت و کنترل فشار خون و کلسترول، تنها بخشی از خواص این میوه هستند.
همینطور گفته میشود که جوشاندهی دانهی بِه و یا برگ آن، برای رفع سرفه بسیار مفید است. دربارهی خواص بِه، توضیحات جامعی به شما ارائه خواهیم داد.
بِه در طب سنتی
در طب سنتی هم از بِه بسیار یاد شده است. بسته به خاک و مکانی که بِه در آن کاشته میشود، طب سنتی آن را به سه نوع متمایز تقسیم کرده است:
بِه ترش
طبع بِه ترش، سرد و خشک است. در تقویت دستگاه گوارش مفید است و اختلالاتی چون استفراغ را از بین میبرد، همینطور برای افزایش ادرار نیز بسیار موثر است.
بِه شیرین
طبع بِه شیرین معتدل است، یعنی هم گرم است و هم سرد. این نوع بِه در طب سنتی برای تقویت قلب و افزایش نشاط توصیه میشود.
بِه میخوش
این نوع بِه طبعی خشک و متعادل دارد و از اندکی از خواص هر دو نوع قبل را داراست. گفته میشود که مصرف افراطی آن، باعث بروز سکسکه میشود.
بِه؛ روشی آسان برای لاغری
یکی از سادهترین و کم هزینهترین روشها برای لاغری در منزل، استفاده از بِه است. همانطور که گفته شد، میوهی بِه سرشار از آنتیاکسیدان است و البته فیبر فراوانی هم دارد. بِه، دیر هضم است و استفاده از آن، اشتها را کمتر میکند و احساس سیری برایتان به ارمغان میآورد. همینطور گفته میشود که بِه، سوخت و ساز بدن را بیشتر کرده و با این راهها، به سادگی باعث لاغری میشود. اگر لاغری قصد شما است، مقاله دمنوش های مناسب برای لاغری را از دست ندهید.
به علاوه، «برگ بِه» هم درست به اندازهی خود بِه برای لاغری مفید واقع خواهد شد. مصرف دمنوش برگ بِه نیز بسیار مفید است. البته نباید از ورزش و رژیم غذایی مناسب هم غافل شد. برای لاغری میتوانید بِه را به روشهای زیر استفاده کنید:
✔ استفادهی هر روزه از دمنوش بِه و یا برگ آن
✔ خوردن چند تکه بِه خام، هر روز صبح ناشتا
✔ مصرف میوهی بِه، قبل از هر وعدهی غذایی
بِه بخورید و فرزندتان را زیبا کنید!
احتمالا شنیدهاید که میگویند مصرف بِه در دوران بارداری موجب زیبا شدن فرزند میشود. باید این مژده را به شما بدهم که این حرف حقیقت دارد و نتایج آن به اثبات رسیده است. مصرف بِه در دورهی بارداری نه تنها توسط علم پزشکی توصیه میشود، بلکه احادیثی از پیامبر نیز در این باب وجو دارد. خوردن بِه در دوران بارداری نه تنها برای جنین مفید است، بلکه فواید فراوانی برای مادر نیز دارد.
با مصرف بِه در هنگام بارداری:
✔ کودک زیبا خواهد شد،
✔ هوش او بیشتر خواهد شد،
✔ عطر بدن نوزاد، خوشبو خواهد شد،
✔ سیستم عصبی جنین تقویت خواهد شد،
✔ و احتمال سقط کاهش پیدا خواهد کرد.
همینطور مصرف بِه برای مادر نیز، موارد زیر را به ارمغان خواهد آورد:
✔ کاهش کمخونی
✔ کاهش واکنشهای آلرژیک
✔ کاهش دردهای دوره بارداری
✔ کاهش تهوع صبحگاهی
✔ کاهش علائم افسردگی
✔ کاهش فشار خون
✔ افزایش آرامش روانی و نشاط مادر
خواص بِه برای مردان
از دیگر خواص بِه، میتوان به فواید آن در درمان عارضهها و اختلالات جنسی اشاره کرد. خواص بِه برای درمان اختلالات مردانه، هم توسط علم پزشکی نوین تایید شده و هم توسط طب سنتی توصیه شده است. مصرف بِه برای اختلالات نعوظی و ارگاسم، بسیار مفید است. میل جنسی را افزایش داده و توان جنسی را بهبود میبخشد.
برای بهره بردن از این خاصیت، میتوانید بِه را به روشهای زیر مصرف کنید:
✔ استفاده از جوشاندهی دانهی بِه و یا مصرف خام آن
✔ استفاده از دمنوش بِه بو داده
✔ مصرف روزانهی میوهی بِه
بِه مصرف کنید و سلامت بمانید
برخی از مهمترین خواص بِه را که احتمال میدادیم بیش از بقیه به آن علاقهمند باشید، برایتان شرح دادیم. اما پیشتر اشاره کردیم که خواص بِه فقط به این موارد محدود نمیشود.
اکنون چند خواص درمانی بِه را یاددآوری خواهیم که احتمالا کمتر با آنها آشنا باشید:
• رفع درد و زخم معده
مصرف بِه در صبح به صورت ناشتا، به علت فیبر بالایی که دارد، خطر ابتلا به زخم معده را کاهش میدهد و برای معده درد هم بسیار مفید است.
• کنترل و کاهش علائم دیابت
آنتیاکسیدانهای بِه، سطح قند خون را پایین میآورند و ترشح انسولین را کنترل میکنند. به همین دلیل یکی از راههای کنترل دیابت، مصرف بِه است.
• بهبود کبد چرب
بِه آنزیمهای کبدی را کنترل میکند، پس مصرف میوهی بِه یکی از آسانترین راهها برای کاهش و کنترل کبد چرب است.
• کاهش فشار خون
بِه سرشار است از پتاسیم. به همین دلیل یکی از بهترین خوراکیها برای کنترل و کاهش فشار خون میباشد.
• کاهش سطح کلسترول در بدن
مصرف مداوم بِه، سطح LDL را در خون کاهش داده و همچنین موجب لاغری و رفع اشتهای کاذب هم میشود.
• کاهش حالت تهوع و استفراغ
مصرف بِه پخته و یا بخارپز شده، در درمان استفراغ و حالت تهوع شدید بسیار مفید است، همچنین روند دفع سموم بدن را تسهیل میبخشد.
• پیشگیری از سرطان
میوهی بِه سرشار از آنتیاکسیدان است، با رادیکالها آزاد مبارزه میکند و از بدن در برابر ابتلا به سرطان محافظت میکند.
• کاهش التهاب و علائم آلرژیک
بِه یک منبع غنی از ویتامین سی است. مصرف روزانهی آن سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده، انواع التهابات را درمان میکند و واکنشهای آلرژیک را کاهش میدهد.
• کاهش استرس و افسردگی
مصرف بِه، دمنوش برگ بِه و یا حتی اصلا بوییدن بِه، نشاط آور است، استرس را کاهش میدهد و همینطور ضد افسردگی هم هست.
زیبایی پوست و مویتان را با بِه حفظ کنید
احتمالا شما هم همیشه با دیدن سلبریتیها، حسرت پوست و موی صاف و درخشانشان را میخورید. مدام هم به این فکر میکنید که چقدر باید هزینه کنید تا پوست و مویتان شبیه آنها باشد. یا اینکه اصلا باید از چه محصولی استفاده کنید. اما همیشه لازم نیست که برای زیبایی آنقدرها هم پول خرج کنید و به جیبتان فشار بیاورید.
بعضی اوقات حتی در خانه هم میتوان با چند دستور ساده، به همان نتیجه دست یافت؛ بدون فشار مالی و به سادگی!
بِه یکی از همان راه حلهای خانگی است که به کمک آن میتوانید به نتایج شگفتانگیزی دست پیدا کنید. بِه سرشار از آنتیاکسیدان است، و ویتامینهای موجود در آن برای تقویت مو و بهبود سلامت پوست بسیار مفید است.
• درخشندگی پوست
برای اینکه پوستی روشن و درخشان داشته باشید، بِه پخته را له کرده و با عسل و چند فطره آب لیمو مخلوط کرده و به عنوان ماسک، روی پوست بگذارید.
• ضد التهاب
درست مثل مورد قبل، میتوانید بِه پخته را با ژل آلوئهورا و یا بدون آن بر روی پوست، استعمال کنید. برای کاهش التهاب و آفتاب سوختگی بسیار مفید خواهد بود. استعمال لعاب بِه دانه نیز مفید است.
• بِه دانه برای رفع لک و آکنه
بِه دانه را در طرف آبی ریخته و بگذارید برای ۲۴ ساعت، ترجیحا در مکانی گرم بماند. لعاب به وجود آمده برای چند هفته بر روی پوست بمالید تا از شر لک و آکنه خلاص شوید و پوستی نرم داشته باشید.
• مصرف بِه برای کاهش چین و چروک
مصرف روزانه و مداوم بِه، به دلیل حجم بالای آنتیاکسیدان موجود، به جوانسازی و کاهش چین و چروک پوست کمک میکند.
نحوه و میزان مصرف بِه
بِه را معمولا از اوایل شهریور ماه میتوانید در بازار پیدا کنید. بهترین بِه، بِههایی هستند که گردتر باشند و رنگشان روشنتر و زردتر باشد. بِههایی که سبز هستند، هنوز کال بوده و برای مصرف چندان مناسب نیستند و البته بسیار هم گس خواهند بود. هر چه بِه کوچکتر باشد، عطر و مزهی بیشتری هم خواهد داشت. بِههای کوچک عطری، معمولا پرز دارند. نگهداری بِه حتی بدون یخچال هم ممکن خواهد بود و تا یک هفته هم سالم باقی خواهد ماند.
همانطور که گفته شد، بِه گس است. این مزهی گس، به دلیل وجود مادهی تانین در آن میباشد. معمولا بعد از پختن بِه، این ماده از بین میرود. اما نکتهی مهمی که باید بدانید این است که بِه، بعد از پخته شدن مواد معدنی و ویتامینهای خود را از دست نمیدهد و ترکیبات موجود در آن به قوهی خود باقی میمانند.
اما هشیار باشید! میزان مصرف بِه حد و حدود خاصی دارد که نباید فراموش کنید:
✔ حداکثر میزان استفاده از آب بِه، ۱۲۰ گرم،
✔ حداکثر میزان استفاده از رب بِه یا بِه پخته، ۸۰ گرم،
✔ حداکثر میزان استفاده از بِه دانه تا ۱۰ گرم،
✔ و حداکثر میزان استفاده از لعاب بِه تا ۵۰ گرم میباشد.
مضرات بِه
بزرگان علم پزشکی، همواره از قدیمالایام گفتهاند که:
«هر چیزی، کمش داروست، متعادلش غذاست، و زیادش درد است و بلا»
الحق هم حرف خوبی زدهاند. مصرف بِه نیز روش خاص خود را دارد. به نکات زیر توجه کنید:
✔ یاد داشته باشید که همیشه، کرک و پرزی را که روی پوست بِه وجود دارد، کاملا شسته و تمیز کنید. زیرا هضم آن برای دستگاه گوارش بسیار سنگین بوده و موجب بروز دل درد و معده درد خواهد شد.
✔ مصرف زیاد از حد بِه خام برای بدن نه تنها فایدهای ندارد، بلکه آثاری سوء از خود بر جای خواهد گذاشت. مصرف افراطی بِه خام، رگهای بدن را مسدود میسازد.
✔ طبع بِه شیرین و رسیده، گرم است. پس مصرف آن برای افرادی که مزاجشان گرم است، چندان توصیه نمیشود.
لُب کلام
در این روزگار، همه به دنبال پیدا کردن راه حلهای آسان، کم هزینه و البته کارا، برای حفظ سلامتی و زیبایی خود هستند. حال اگر به دو مورد قبل، دستیابی به لاغری را هم اضافه کنیم، نور علی نور خواهد شد. بِه میوهای است که هر به هر سه خواستهی شما پاسخ خواهد داد.
خواص به ، بخاطر ویتامینها و مواد معدنی و آنتیاکسیدان بسیار است، هم موجب لاغری میشود، هم بسیاری از مشکلات و اختلالات را درمان میکند و هم برای حفظ شادابی و جوانی و طراوت پوست مفید است. مصرف بِه باعث زیبایی و افزایش هوش کودک میشود، میل و توان جنسی را بالا میبرد، اختلالات گوارشی، درد معده، فشار خون و کلسترول را هم کاهش میدهد.
نه تنها خود بِه، بلکه دانه و برگ آن نیز خواص و فواید بسیاری دارند. به را میتوان هم به صورت خام، هم به صورت پخته و هم به صورت دمنوش استفاده کرد. میتوان از برگ بِه نیز دمنوش درست کرد و از دانهی آن و لعاب دانهی آن هم استفاده کرد.
اما همواره این نکته را به یاد داشته باشید که:
«رهرو آن نیست که تند و گهی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.»
پس با یکی دو روز مصرف بِه، از آن انتظار معجزه نداشته باشید.
آیا از خواص به اطلاع داشتید؟ اصلا به را دوست دارید؟ این مقاله را چگونه یافتید؟ نظر خود را سرزمین سلامتی به اشتراک بگذارید.
خیلی ممنون. راستش من به خالی رو دوست ندارم. اما مربای به عالیه. مرباشم خاصیت داره؟
سلام مریم عزیز
بِه به تنهایی هم خوشمزه هست. توصیه می کنم با مزش آشتی کنید. و اینکه بله مربای به هم خواص بسیار زیادی داره. اگر هدفتون از خوردن به لاغری هست، شاید مقاله از دست دادن شکم و پهلو در کمترین زمان براتون مفید باشه.
خواص به برای مردان چقدر جالبه! ولی من به دوست ندارم. چیزی تو مایه این نیست؟! 😅😉
احد عزیز
ممنون از اینکه نظرتون رو با ما در میان گذاشتید. اگر به دنبال خواص به برای مردان هستید، مقاله معرفی خواص گل محمدی رو مطالعه کند.